Fabienne Sloots - van uden | Docent bij de afdeling Zorg & Welzijn
Binnen de afdeling Zorg & Welzijn kun je doen wat je leuk vindt. Er zijn zoveel verschillende leerroutes, studenten en onderdelen, iedere werkdag is anders. Van die veelzijdigheid krijg ik enorm veel energie.
Fabiennes loopbaan begon ooit in de zorg, met onder andere werk in de psychiatrie en ouderenzorg. Ze gaf trainingen rond een gezonde levensstijl en was teamleider, tot ze besloot haar passie voor coaching en training in het onderwijs te gebruiken. Nu werkt ze al zo’n 2,5 jaar bij de opleiding Zorg & Welzijn BBL in Oss. “De dynamiek van lesgeven en de flexibiliteit van mijn rol maken dat het onderwijs helemaal bij mij past.”
Geen enkele dag ziet er voor Fabienne hetzelfde uit. “Elke lesweek is een combinatie van lesgeven en aanvullende taken. Zoals onderwijsontwikkeling, het beoordelen van examens of het begeleiden van studenten bij verandering van opleiding of wanneer ze willen stoppen,” vertelt ze. “Op maandagochtend sta ik voor een versnelde groep Verzorgende IG-studenten en ook ’s middags heb ik zo’n lefgozer-groep. Op donderdag heb ik een vol lesrooster, dan zijn er zo’n 75 studenten in huis die zelf kiezen welke lessen ze volgen. Op vrijdag ben ik er naast de les ook voor coachingsmomenten en extra taken. Elke dag is er een andere opleiding in huis, maar we hebben ook certificaatroutes en bachelors. Al die verschillende routes en studenten in de leeftijd van 17 tot 60 jaar maken het werk afwisselend en veelzijdig.”
Wat Fabienne energie geeft? Het begeleiden van studenten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. “Soms zijn het juist de kleine dingen die een groot verschil maken,” legt ze uit. “Het mooiste is om een student die even vastloopt weer het licht te laten zien. Het zijn vaak volwassenen die bewust kiezen voor een ander werkveld, één dag in de week naar school gaan en dat combineren met een baan en gezin. Dat kan voor uitdagingen zorgen. Hen helpen om die te overwinnen en te kijken naar oplossingen; daar haal ik veel voldoening uit.”
Fabienne Sloots - van Uden | Docent Zorg & Welzijn
De overstap van zorg naar onderwijs was voor Fabienne een kans waar ze nog geen seconde spijt van heeft. Maar dat is niet de enige kans die ze heeft gepakt. “Binnen het college heb ik de kans gepakt om in sollicitatiecommissies te zitten en nieuwe docenten te begeleiden. Dat vond ik leuk om te doen. Je kunt hier zelf aangegeven wat je interessant vindt en wat bij je past. Zo tuig ik bijvoorbeeld certificaatroutes op voor zorgorganisaties en vervolgens mag ik die lessen zelf gaan geven. Dat soort kansen maken het werk alleen maar leuker.”
Een ander mooi voorbeeld is de werkgeluk-dag, die Fabienne samen met collega’s voor het team organiseerde. “Door de vele locaties zie je elkaar niet altijd even vaak, maar zulke momenten helpen om het teamgevoel te versterken. Het is goed om dan even samen iets te doen. De dag was een succes; iedereen vertrok enthousiast en opgeladen. Het was een leuke break van de week.”
Bij Zorg & Welzijn BBL heeft de student regie over het eigen leerproces, en Fabienne ziet hier veel potentieel in. “Studenten kiezen zelf welke lessen ze willen volgen en wanneer ze examens afleggen. Dat vind ik iets heel moois. Mijn rol is dan ook vooral coachend, waarbij ik ze probeer te begeleiden in het plannen en verdelen van hun leerdoelen.” Fabiennes persoonlijke aanpak wordt door haar studenten gewaardeerd. “Ze voelen zich gehoord en komen ook bij me met hun verhalen. Die vertrouwensband vind ik belangrijk.”
En dat is dan ook precies waar Fabienne echt trots op is: die professionele relatie met studenten. “Van studenten hoor ik weleens dat ze mijn coaching prettig vinden, omdat ik heel duidelijk ben en goed luister. Dat is wel meteen mijn valkuil; ik ben docent en geen hulpverlener. Ik coach dan wel waar studenten terecht kunnen met hun hulpvraag. Kansen voor de toekomst? Nog meer samenwerken binnen het college. De eerste stappen zijn gezet en ik draag graag bij aan de volgende stappen.”
Fabienne zit bij het Koning Willem I College op haar plek, dat is duidelijk. Of ze deze werkgever aanbeveelt? Zeker! “Onze afdeling is zo enorm veelzijdig, omdat we niet maar één onderdeel in huis hebben. Ik krijg energie van die veelzijdigheid, maar het moet wel bij je passen. Als je liever focust op één onderdeel, dan zou een andere afdeling binnen het college interessant kunnen zijn”, sluit Fabienne af.
Bekijk de openstaande vacatures van het Koning Willem I College.