Collega'sVertellen

De spil zijn in de koppeling tussen studenten, docenten en het bedrijfsleven vind ik echt mooi

Tara Dielissen | Docent en coördinator bij Het Talent Atelier (HTA)

Mijn hoogtepunt

In 2023 won HTA de Nederlandse Onderwijs Premie. “Die prijs was een droom die uitkwam,” vertelt Tara enthousiast. “Om tot die prijs te komen, hebben we enorm veel hulp gehad vanuit het college. We wonnen 1,2 miljoen Euro en dat gaf een enorme boost in het uitbreiden van Het Talent Atelier naar andere locaties en het verder professionaliseren ervan.”


Maak kennis met Tara Dielissen. Tara Dielissen is docent en coördinator bij Het Talent Atelier (HTA) op het Koning Willem I College. Wat haar rol inhoud, vertelt ze zelf.

Het Talent Atelier


HTA is een uniek concept. Een inspirerende en dynamische plek waar onderwijs en het werkveld op een innovatieve manier samenkomen. Op deze manier maken onze studenten kennis met diverse leerervaringen. Studenten van verschillende (mbo)-opleidingen vormen samen een team. In deze teams werken ze (creatief) samen aan vraagstukken van échte opdrachtgever. Dit noemen we ook wel interdisciplinair werken. 

Regelen en verbinden


“HTA valt onder de afdeling Bouwen en Wonen,” vertelt Tara. “Ik ben coördinator van de vestiging HTA in ’s-Hertogenbosch en ik sta ook dagdelen voor de groep.” Tara heeft twee werkzaamheden die ze ontzettend leuk vindt gecombineerd. “Ik hou van het regelen dat ik doe, maar ik vind het ook erg belangrijk om de verbinding met de studenten te behouden, daarom sta ik altijd nog graag voor de groep.” Elke 10 weken komen er rond de 750 studenten in HTA om interdisciplinair samen te werken. Dat zorgt voor behoorlijk wat regelwerk. “De coaches van die studenten komen met de groep mee, dus we moeten hen ook scholen,” legt Tara uit. “Ik moet hierbij zorgen dat al het lesmateriaal up-to-date is en klaarligt, dat de groepen goed gemixt zijn, dat de ruimte in orde is en dat er voldoende vraagstukken zijn vanuit het werkveld.” Voordat de periode start, is Tara druk bezig met het leggen van contacten met verschillende opdrachtgevers en samen bekijken wat interessante vraagstukken zijn. “En om de lat voor onszelf hoog te leggen, gebruiken we elke periode andere vraagstukken,” aldus Tara. “We passen daarom regelmatig ons lesmateriaal aan, ook op basis van feedback van zowel studenten als coaches, maar ook van het werkveld.” Er is kortom dus continue doorontwikkeling.  
 
Omdat elke periode er anders uitziet, is dit ook wel een uitdaging voor Tara en haar team. Dit vraagt vanuit het team veel begeleiding aan de docenten van de afdelingen die in Het Talent Atelier komen. “Sommige van die docenten zijn het bijvoorbeeld niet gewend om voor een groep van 120 studenten te staan. Die moeten wij dus goed begeleiden,” aldus Tara. “Maar dat is juist een toffe uitdaging en dat maakt mijn baan zo leuk!”

Kansen grijpen


Toen Tara na haar docentenopleiding ging solliciteren wist ze duidelijk wat ze wilde: “Meters maken voor de klas,” lacht ze. Ze ging voor een baan bij het Koning Willem I College en zo geschiedde. “Wat ik heel mooi vind aan het college is dat ze jonge medewerkers echt een kans geven. Ik begon bij de opleiding Human Technology als docent. Van daaruit ben ik gevraagd om samen met Bert Verhoeven Het Talent Atelier, dat destijds nog Het Techniek Atelier heette, nieuw leven in te blazen.” Tara was toen nog maar drie jaar werkzaam op het college en ze vond het fantastisch dat ze deze kans kreeg, ondanks dat ze nog niet veel ervaring had. “Ik heb deze kans met beide handen aangepakt,” zegt ze enthousiast. “Ik had nog geen ervaring met het werkveld bij het onderwijs betrekken, dus het was echt even zoeken of het een goede match was.” En dat het dat was, is wel gebleken, want Tara is inmiddels al vier jaar werkzaam bij HTA.  
 
“Mijn werkdagen zijn heel divers, maar begint altijd met een kop koffie met het hele team. We starten samen de dag op om 08.00 uur en dan ontvangen we ook de docenten van andere afdelingen.” Tijdens die dagstart geeft het team van Tara aan wat ze die dag gaan doen en om 08.30 uur komen de studenten binnen. Wanneer Tara niet voor de groep staat, heeft ze gesprekken met externe contacten, zoals bedrijven en scholen waarmee het Koning Willem I College samenwerkt. “En we zijn inmiddels ook HTA’s gestart in Oss, Veghel en Cuijk,” vertel ze, “dus daar ben ik ook regelmatig te vinden om mijn collega’s te helpen opstarten.” 
 

Teamkracht


Werken in een team geeft Tara het meeste energie. “Maar ook als ik zie dat na heel veel voorbereiding alles prima draait met een groep docenten die niet helemaal thuis zijn in deze onderwijsmethode en een grote groep studenten. Daar krijg ik energie van, dat geeft voldoening,” zegt Tara tevreden. “De spil zijn in de koppeling tussen studenten, docenten en het bedrijfsleven vind ik echt mooi!” 
 
Terugdenkend aan mooie momenten en persoonlijke successen komt Tara eigenlijk direct op een heel bijzonder moment in haar carrière bij Het Talent Atelier. In 2023 won HTA namelijk de Nederlandse Onderwijs Premie. “Die prijs was een droom die uitkwam,” vertelt Tara enthousiast. “Om tot die prijs te komen, hebben we enorm veel hulp gehad vanuit het college. We wonnen 1,2 miljoen Euro en dat gaf een enorme boost in het uitbreiden van Het Talent Atelier naar andere locaties en het verder professionaliseren ervan.”  
 
Trots is Tara ook op de kleinere dingen. In het begin was er wat weerstand op HTA, vanuit studenten bijvoorbeeld. “Zij hadden niet helder wat ze bij HTA konden doen, waarom het interessant voor hen kon zijn,” legt Tara uit. “We hebben toen veel feedback opgehaald en onderzoek gedaan over hoe we het beter konden doen. Als je kijkt waar we nu staan met ons team, dan kan ik daar alleen maar heel trots op zijn. De reacties van zowel docenten als studenten zijn overwegend positiever. Dat maakt me denk ik nog wel gelukkiger dan die 1,2 miljoen,” lacht ze.

“Wanneer ik gelukkig ben in mijn werk, straal ik dat ook uit naar studenten en collega’s. Ja, ik ben echt een heel blije medewerker.”

Tara Dielissen | Docent en coördinator HTA bij het Koning Willem I College

Gelukkig


Door elke dag vol positiviteit in te gaan, maakt Tara elke dag het verschil. “Zoek daarbij ook vooral de samenwerking op binnen het college,” geeft ze aan. “We zijn een grote school en we kunnen juist mooie dingen bereiken als we elkaar in onze kracht zetten.” Ze geeft aan de beste versie van zichzelf te willen zijn. “Wanneer ik gelukkig ben in mijn werk, straal ik dat ook uit naar studenten en collega’s. Ja, ik ben echt een heel blije medewerker,” concludeert Tara.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de openstaande vacatures van het Koning Willem I College.

Alle vacatures
Copyright Koning Willem I College 2024