30 september 2024
“In de loop der jaren hebben we in het Koning Willem I College veel gedaan en ontwikkeld om denkvaardigheden onder de aandacht te brengen en als college hebben we daarin ook internationaal een goede reputatie opgebouwd”
Op dinsdag 24 september, tijdens de 2024 EPIC International Summit in Santa Barbara (CA), kreeg onderwijsdirecteur van het Koning Willem I College, schrijver van het boek iDNA en medegrondlegger van Het Talent Atelier in Santa Barbara de prestigieuze EPIC Innovation Educator Award.
Al jaren stimuleert het Koning Willem I College creativiteit en innovatie in het onderwijs, onder andere in Het Talent Atelier. Vanuit de visie dat creativiteit een vaardigheid is die je kunt leren, ontwikkelde Van der Schans het ICE-model, een model dat studenten aan de hand van processtappen leert creatief naar uitdagingen te kijken. “In de loop der jaren hebben we in het Koning Willem I College veel gedaan en ontwikkeld om denkvaardigheden onder de aandacht te brengen en als college hebben we daarin ook internationaal een goede reputatie opgebouwd”, licht Van der Schans toe “Ik ontvang nu deze award, maar ik zie het als een erkenning voor het hele college en alle medewerkers die zich hiervoor hebben ingezet.”
In de afgelopen 75 jaar zijn er verschillende modellen ontwikkeld die het creatieve proces voor innovatie beschrijven, zoals: Creative Problem Solving, ThinkX Productive Thinking Model, Design Thinking, Lateraal Denken. Op hoofdlijnen komen deze modellen behoorlijk overeen, maar elk van deze modellen legt weer andere accenten. Het ICE-model, het model voor Innovation, Creativity & Entrepreneurship, is gebaseerd op verschillende van deze modellen en bijbehorende denktechnieken.
“Het ICE model is anders dan andere modellen, omdat het niet lineair, maar circulairis", aldus Harry. “Net als het denkproces is een creatief proces altijd complexer dan een model doet vermoeden. Dit betekent dat je niet altijd keurig de stappen doorloopt in een bepaalde volgorde. Je gaat in het proces soms een stap terug, wanneer je niet helemaal tevreden bent over de stap die je hebt doorlopen”.
Het model wordt met succes toegepast binnen Het Talent Atelier, een innovatieve onderwijsomgeving waar studenten van verschillende afdelingen interdisciplinair samenwerken aan uitdagingen van echte opdrachtgevers.
Voor zijn inspanningen om creativiteit en innovatie in het onderwijs te structureren en (internationaal) uit te dragen, ontvangt Harry nu de EPIC Educator Award. “Als organisatie zijn we continu actief bezig met het integreren van denkvaardigheden. Binnen het Koning Willem I College is een klimaat waar ruimte is om creativiteit (verder) te ontwikkelen. Hierin liepen en lopen we voorop, zowel in Nederland als internationaal. Daarom zie ik deze Award echt als een blijk van waardering voor het hele college.”, concludeert Harry.
De EPIC International Summit is een driedaags evenement waar creatieve leiders uit verschillende sectoren samenkomen om inzichten te delen en om nieuwe tools en methodologieën te ontdekken die innovatie bevorderen. Het thema van de summit is dit jaar ‘Distinct Discoveries’. Het jaarlijkse evenement heeft als doel het versterken van creatief leiderschap in een tijd van constante disruptie.