17 oktober 2024
Vos Logistics en Organon slaan de handen ineen met Koning Willem I College voor een unieke in-company logistieke opleiding. Medewerkers volgen zowel theorie- als praktijklessen op de werkvloer, wat zorgt voor een waardevolle combinatie van leren en werken, terwijl bedrijven investeren in de toekomst van hun personeel.
Vanuit de afdeling Mobiliteit & Logistiek leiden we al een aantal jaren studenten in de logistiek op voor verschillende bedrijven in uiteenlopende branches. De laatste tijd lopen de studentenaantallen terug en is het lastiger om klassen te vullen. Ook bedrijven zelf willen graag samenwerken. Zo ontstond er een samenwerking tussen Vos Logistics, Organon en Koning Willem I College. Eddy Veld, Learning & Development Specialist bij Organon: “Vanuit de Omgevingsraad van het Koning Willem I College wordt samenwerken met bedrijven in de regio ook gestimuleerd. Het is belangrijk om krachten te bundelen en van elkaar te leren.” Samen met de afdeling Mobiliteit & Logistiek heeft de Koningsacademie (onderwijs in maatwerktrajecten) gekeken naar mogelijke oplossingen. “We vonden het een mooie stap om die twee partijen bij elkaar te brengen die dan in één klas de logistieke opleidingen kunnen volgen,” vertelt Michiel van der Heijden, accountmanager bij de Koningsacademie.
De beide partijen waren hier enthousiast over en afgelopen september is de opleiding – in company – gestart. “De eerste 10 weken zitten we bij Vos Logistics op locatie, daarna bij Organon,” legt onderwijsmanager John Opdam van de afdeling Mobiliteit & Logistiek uit. “Ze kunnen dus bij elkaar in de keuken kijken en van elkaar leren.” Doordat de twee bedrijven niet in dezelfde branche werken, is er geen sprake van onderlinge concurrentie en dus was de samenwerking een logische keuze. Deelnemers van Organon en Vos volgen dezelfde opleiding en kijken op twee plekken naar de logistieke processen.”
“Op de oplossing die Koning Willem I College ons bood, reageerden wij direct enthousiast,” vertelt Lisanne Postma, HR-adviseur bij Vos Logistics. “Een kijkje in andermans keuken brengt voordelen met zich mee.” Door een gezamenlijke klas te starten, kan de samenwerking die het Koning Willem I College met beide bedrijven had toch voortgezet worden. Eddy voegt hier aan toe: “We hebben met elkaar het vertrouwen uitgesproken dat we echt constructief samenwerken en niet bijvoorbeeld elkaars personeel gaan benaderen.” Het idee is om samen een opleiding op te zetten en te investeren in de toekomst van de medewerkers.
“We combineren twee verschillende opleidingen,” legt John uit. “De ene rondt het traject binnen een jaar af, de andere binnen twee.” In totaal doen er nu dertien studenten mee in het traject, waarvan vijf vanuit Vos Logistics en acht vanuit Organon. Het onderwijs wordt verzorgd door docenten van de afdeling Mobiliteit & Logistiek en de Koningsacademie faciliteert in de maatwerkvragen. “We geven les op locatie,” aldus John, “op de woensdagen geven we het theoriedeel. De donderdag is ingericht voor het werkvloerleren en dan gaat de betreffende docent ook daadwerkelijk met de werknemers de vloer op.” De docent kijkt mee in de werkzaamheden die gedaan worden, gerelateerd aan de theorie die behandeld is.
De groep is gemêleerd: er zitten deelnemers bij die al jaren bij Vos of Organon werken en veel werkervaring meebrengen, maar ook schoolverlaters die net een diploma hebben behaald. Lisanne vertelt: “Vanuit Vos Logistics zijn het voornamelijk werknemers die net bij ons zijn komen werken en meteen zijn gestart met de opleiding.” Bij Organon is dat anders. “Wij hebben medewerkers die al
langer bij ons werken, maar ook mensen die nog via een uitzendcontract bij ons in dienst zijn,” aldus Eddy. Het volgen van een opleiding is voor deze groep een signaal vanuit Organon om dit tijdelijke contract om te zetten in een vast dienstverband. “Zo bind je mensen aan je bedrijf en investeer je in hun toekomst.”
Tijdens het werkvloerleren is de docent vanuit het Koning Willem I College aanwezig. “Het mooie aan deze constructie is dat je een stukje begeleidingscapcaciteit ontzorgt bij de klant,” vertelt Michiel. “De docent begeleidt op de werkvloer, zodat de praktijkopleider vanuit het bedrijf meer tijd heeft voor zijn of haar eigen werkzaamheden.” Ideaal, omdat er vaak te weinig tijd is voor begeleiding. “Bovendien,” zegt John, “zijn de lijntjes tussen docent en praktijkopleider kort. De praktijkopleider geeft aan wat de aandachtspunten zijn en de docent kan daar direct mee aan de slag.” Het contact met het Koning Willem I College verloopt prima. “We kenden elkaar natuurlijk al langer vanuit andere samenwerkingen,” vertelt Eddy en Lisanne beaamt dit. “De lijntjes zijn kort en de expertise vanuit het college is prima.” Het eindresultaat van de opleidingen is een mbo-diploma dat iedereen in-company haalt. “Het is een unieke samenwerking, die hopelijk andere bedrijven ook inspireert om het zo aan te pakken,” vat Michiel samen. Heeft jouw bedrijf ook behoefte aan een opleiding op maat? Neem dan contact op met Michiel van der Heijden via [email protected].