Word docent op het mbo


Maak jij de overstap naar het middelbaar beroepsonderwijs? Naast een route via een voltijd of deeltijd lerarenopleiding op een hbo-instelling, biedt het Koning Willem I College de mogelijkheid om een zij-instroom traject te volgen

Zij-instroom traject tot docent

Praktijkkennis en -vaardigheden zijn van groot belang voor het verzorgen van sterk en toekomstbestendig mbo-onderwijs dat aansluit op de beroepspraktijk. Jij hebt de kans om de buitenwereld naar binnen te brengen en met jouw specifieke werkachtergrond te zorgen voor meer diversiteit in de school. Met jouw frisse blik kun jij het onderwijs en de gang van zaken binnen het Koning Willem I College observeren en innovatie stimuleren – en daar leert iedereen van! We nemen jou als potentiële zij-instroom docent graag mee in de route naar het benodigde PDG (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift).

PDG-opleiding


De PDG-opleiding is een zij-instroomtraject dat beroepsprofessionals de mogelijkheid geeft om hun expertise vanuit de praktijk in het mbo in te zetten als docent. Het is een opleidingsprogramma op bachelor niveau waarbij je zowel pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden opdoet, als direct aan de slag gaat als docent op het Koning Willem I College. Het KW1C zorgt in samenwerking met de Fontys Lerarenopleiding voor goede scholing en begeleiding. Na het behalen van jouw PDG ben je bevoegd om les te geven in het mbo. De kosten van de opleiding worden door het college vergoed.

Toelatingsvoorwaarden


Allereerst dien je, naast het volgen van de opleiding, minimaal 16 uur per week te werken als docent binnen het Koning Willem I College. Dit betekent dat je ten minste 8 lessen per week verzorgt. Je komt in aanmerking voor de PDG-opleiding als je minimaal een hbo-bachelor hebt afgerond en beschikt over drie jaar relevante werkervaring binnen het vakgebied waarin je les gaat geven. Daarnaast maak je een intake-portfolio en heb je een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maak je kennis met de opleider(s) van de PDG-opleiding, bespreken we de opleidingseisen, kun je vragen stellen en neem je samen met de opleider(s) jouw intake-portfolio door. Na een positief studieadvies staat, na ontvangst van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), niets je meer in de weg om te starten. 

Heb jij een afgeronde opleiding docent basisonderwijs (PABO) of een andere relevante pedagogisch-didactische vooropleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een traject op maat. Tijdens het intakegesprek worden de mogelijkheden besproken.

Ben je niet in het bezit van de genoemde diploma’s? Dan kijken we samen naar alternatieve opties.

Duur en inhoud PDG-opleiding


Je kunt op twee momenten in het jaar starten met de PDG-opleiding: in september en in februari. De PDG-opleiding loopt gedurende een periode van 18 maanden. Binnen 24 maanden moet je voldoen aan de bekwaamheidseisen van de opleiding en deze dus hebben afgerond. De PDG-opleiding is gebaseerd op het principe van 'werkplekleren'. Dit houdt in dat je algemene beroepsgerichte vaardigheden ontwikkelt in een werkomgeving die tevens als leersituatie fungeert. De opleiding heeft een geïntegreerde aanpak van pedagogische en didactische vaardigheden en omvat zowel lesdagen als momenten voor zelfstudie. Tijdens lesdagen worden er onder andere inhoudelijke bijeenkomsten, leerwerkgroepen, workshops en gastlessen georganiseerd. De opleiding rekent erop dat je, naast een vaste dag per week, gemiddeld één dag per week van je eigen tijd nodig hebt voor zelfstudie en het bouwen van je portfolio.

Wanneer je bij het KW1C start als zij-instromer maar nog niet gelijk begint met de PDG-opleiding, kan je deelnemen aan de maandelijkse pré-PDG bijeenkomsten. We ondersteunen je tot aan de start van de opleiding door, gezamenlijk met andere startende zij-instromers, theorie door te nemen en ervaringen uit te wisselen.

De opleiding bestaat uit vier modulen. In elke module staat een thema centraal:

Module 1 - Instructie en ontdekken in klas

Module 2 - Motiverend lesgeven met oog voor elke student

Module 1 - Instructie en ontdekken in klas

In deze module leer je de fundamenten van het lesgeven. De focus ligt op het voorbereiden en uitvoeren van instructies en het evalueren en bijstellen hiervan. Tevens ligt de focus op het ontwikkelen van vaardigheden om positieve interacties met lerenden op te bouwen.

Module 2 - Motiverend lesgeven met oog voor elke student

In deze module verdiep je je in actieve en effectieve didactische werkvormen en het bevorderen van een positieve groepsdynamiek en effectieve interacties binnen de klas.

Module 3 - Functioneren in de brede onderwijscontext

Module 4 - Ik als startbekwame docent

Module 3 - Functioneren in de brede onderwijscontext

In deze module richt je je op het functioneren in de brede onderwijscontext. De focus ligt op het zelfstandig ontwerpen en implementeren van leertrajecten. Daarnaast op het ontwerpen van individuele leerplannen, het begeleiden van lerenden naar hun persoonlijke doelen, en het aanpassen van instructies om optimaal in te spelen op de diverse behoeften binnen de klas.

Module 4 - Ik als startbekwame docent

In deze module vindt er geen begeleide onderwijstijd meer plaats, maar richt je je op leerervaringen en opdrachten waarmee je de bekwaamheidseisen kunt aantonen. De leerervaringen en de reflecties hierop leg je vast in een portfolio.

Begeleiding en examinering


Tijdens de bijeenkomsten word je, afhankelijk van de module, opgeleid door een of meer  docentopleiders van het Koning Willem I College. Docentopleiders begeleiden de inhoudelijke bijeenkomsten van de modules en de workshops. Daarnaast word je gekoppeld aan een leercoach én een werkplekbegeleider. Een leercoach is gekoppeld aan jouw leerwerkgroep en ondersteunt jouw leerproces. Een werkplekbegeleider is een docent van het KW1C die je begeleidt bij je pedagogisch en didactische vragen op de werkvloer. De begeleiding kan onder andere bestaan uit het uitvoeren en nabespreken van lesbezoeken, het geven van feedback op gedrag en opgeleverde producten, en het ondersteunen bij reflectie. Twee keer per jaar zal ook de onderwijsmanager bij een begeleidingsgesprek betrokken zijn.

De examinering van de PDG-opleiding bestaat uit een bekwaamheidsassessment aan het einde van het opleidingstraject. Met het assessment toon je aan dat je aan de bekwaamheidseisen voldoet. Het bekwaamheidsassessment wordt uitgevoerd door twee assessoren – één vanuit het KW1C en één vanuit Fontys.

Na een positieve afronding van de PDG-opleiding is het zover: jij mag jouw getuigschrift in ontvangst nemen en bent bevoegd om les te geven op het mbo. Samen met de andere geslaagden uit jouw klas vieren en proosten we op dit mooie resultaat!

Wanneer je al docent bent


Heb jij een afgeronde opleiding docent basisonderwijs (PABO) of een andere relevante pedagogisch-didactische vooropleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte variant van de PDG-opleiding. Tijdens de intake bespreken we dit met elkaar.

Klaar voor een carrièreswitch?

We verwelkomen zij-instromers met open armen! Wij worden er blij van om gemotiveerde en gepassioneerde professionals aan boord te halen. Kijk snel of er een vacature is die bij jou past en zet de eerste stap naar een betekenisvolle toekomst in het onderwijs.

Vragen over een zij-instroom traject?

We helpen je graag!

Met vragen over werken bij het Koning Willem I College kun je terecht bij ons HR-informatiepunt. Heb je vragen over bijvoorbeeld opleidingseisen van onze vacatures, scholingstrajecten tot docent of instructeur, onze sollicitatieprocedure of arbeidsvoorwaarden? Onze collega’s staan je graag te woord.

Neem contact op

Copyright Koning Willem I College 2024